Welkom bij de website van onze kerk gemeenschap
Rooms Katholieke parochie Heilige Matteüs:

We zijn blij dat u onze website bezoekt en we hopen dat u hier veel nuttige informatie vindt. Zorg ervoor dat u contact met ons opneemt, wanneer u iets op de website niet kan vinden, of als u nog vragen heeft. Het secretariaat helpt u graag wanneer u verdere informatie wenst. Elke zondagochtend bidden wij dus kom met ons mee wij maken graag met u kennis tijdens de gebedstijden. Op deze website kan u nog andere gebedstijden en vieringen vinden. We kijken ernaar uit om u persoonlijk te ontmoeten!

Wie zijn wij:

Wij zijn elke dag, christen in het leven. Wij vertegenwoordigen alle leeftijdsgroepen, en een verscheidenheid aan nationaliteiten en etnische achtergronden. Wij delen allen de wens om God te prijzen en te aanbidden, omdat we streven naar de stem van God en worden gebruikt om Gods rijk van liefde, gerechtigheid, rechtvaardigheid, genade en vrede te bevorderen. Onze theologie is geworteld in de Bijbel en we geloven in een Drie-enige God, God de Vader, God de Zoon en God de Heilige Geest. In onze parochie vinden wij het belangrijk met gevoel voor gastvrijheid om te zien naar elkaar. Ook dat is een vorm van eerbied en respect voor de traditie van waaruit ons geloof is opgebouwd.

Praktisch gezien:

Zoals ons ene lichaam vele delen heeft en die delen niet allemaal dezelfde functie hebben, zo zijn we samen
één lichaam in Christus en zijn we, ieder apart, elkaars lichaamsdelen.
(Rom.12:3-8 4)

De St. Martinuskerk staat nu niet langer meer alleen voor de parochianen van de Heilige Matteüs; parochie uit Zwaag, maar ook die van de voormalige parochies van de omringende dorpen. De St. Martinuskerk te Zwaag is als een overkoepelende tak van de omliggende parochies aangewezen door het Bisdom als de A-locatie. Met als doel het verder faciliteren en aanbieden van gebeds-accommodatie en het laten plaatsvinden van de vieringen voor de parochianen van de parochie Heilige Matteüs; Laten wij allen broeders en zusters zijn. Zo zullen wij de vieringen te samen in de toekomst laten geschieden in de St. Martinuskerk te Zwaag en de H.H. Cyriacus- en Franciscus te Hoorn, ook wel Koepelkerk genoemd.

Hiermee zijn wij een geheel geworden met de voormalige parochies samen. We worden aangestuurd door ons bisdom te Haarlem,  als de mededogenlijke arm van Jezus Christus als kerk en aanbiedingsbehoefte in de gemeenschapen. Alle parochies van voorheen zijn hierin vertegenwoordigt en zijn verkozen door de leden van deze parochies. De eerste zittingen over de fusie werden voorgesteld in 2013. Het huidige heiligdom te Zwaag en de prachtige Koepelkerk in Hoorn zullen nu in 2017 als gevolg daarvan hun taak in een bredere omgeving gaan vervullen.

Historie

De St. Martinuskerk is de enige katholieke kerk in het kleine Noord-Hollandse dorpje Zwaag. Het gebouw is ontworpen in de trant van de Amsterdamse School. Links van de kerk staan twee beelden, een van een voormalige paus en een van een franciscaan. Tegenover de kerk staat een neo-gotische Lourdeskapel, zeer waarschijnlijk ontworpen door A.C. Bleijs. De Martinuskerk, de aan de achterzijde gelegen sacristie en de beelden van een paus en een franciscaner monnik zijn allemaal gemeentelijk monument.

In de toren hangen twee klokken: de Martinus en Donatus. Beide klokken zijn in 1949 door Petit en Fritsen gegoten. De originele klokken zijn in de Tweede Wereldoorlog geroofd door de bezetter. De Martinus wordt als uurslagklok en luidklok gebruikt, de Donatus alleen als luidklok bij bijzondere gelegenheden.

De kerk behoort tot de parochie Heilige Matteüs, waar ook de KoepelkerkOnze-Lieve-Vrouw Visitatie en de Michaëlkerk toe behoren. In 2013 is besloten om de Michaëlkerk en de St. Martinuskerk samen te voegen. Op 30 mei 2012 werd er in de parochie gestemd om te bepalen welke kerk, de Sint-Michaëlkerk of de St. Martinuskerk, gesloten zou worden. Het bisdom heeft toen besloten om de Michaëlkerk in Blokker en andere kleinere parochies te sluiten, waarna er een nieuwe taak ontstond voor de St. Martinuskerk te Zwaag.

Een zorgzame gemeenschap

Onze Pastoor en Kapelaan zijn beschikbaar voor u mede al onze diakens en pastorale voorgangers. Zij zijn allen enthousiast bezig om te voldoen aan de behoeften van leden en bezoekers. Wij hebben verschillende gebedsgroepen die aan uw gebedsverzoeken kunnen voldoen en verwelkomen u dan ook graag. Aarzel niet om het parochie secretariaat te allen tijde te bellen. Wij zijn een dienstverlenende en zorgzame gemeenschap en helpen u graag waar wij kunnen.

Voel u welkom want wij heten u welkom

Nergens moet u zich meer welkom voelen en thuis dan hier in de Heilige Matteüs; parochie. Ongeacht waar u op uw reis van het geloof bent, u bent van harte welkom. Wij geloven dat de reis van het geloof zinvol, creatief, opwindend en vol vreugde is. Of u nu al een tijdje uw relatie met God kwijt bent of dat u juist begint of al steeds meer in uw geloof is gegroeid, u vindt bij de Heilige Matteüs; parochie een warme, vriendelijke en uitdagende omgeving. Wanneer de reis hobbelig wordt, wanneer de stress van het alledaagse leven of onverwachte crisis je geloof schudt, vind je hier de liefde, steun, aanmoediging en vrede die in Gods familie te vinden is.

Wees Welkom!